Cibule kuchyňská - Rosa Lunga di Firenze
OSJ10060
Popis
Poloraná odrůda. Cibule jsou dlouhého oválného tvaru a červenobílé barvy. Odrůda je vhodná pro přímý konzum, využít lze i zelenou nať.
Jak pěstovat cibuli:
Semena lze vysévat již od začátku března do řádků vzdálených od sebe 25–30 cm (jeden gram obsahuje 200–300 semen, na 10 m2 výsevu potřebujeme 4,5 až 5,5 g osiva).
Hustě vzešlé rostliny je potřeba vyjednotit na 8–10 cm, aby si vzájemně nekonkurovaly.
Cibuli vyséváme na slunné stanoviště do záhřevné půdy, z nichž pak mívá jemnou a nasládlou chuť.
Nebude prospívat v těžkých, jílovitých, kyselých a studených půdách (hůře vyzrává a podléhá chorobám).
Moc se jí nedaří ani ve vyšších polohách s vlhčím klimatem, kde také špatně a pomaleji vyzrává.
Ze živin cibule vyžaduje především fosfor a draslík, dusíkatá hnojiva nepoužíváme, protože nadbytek dusíku v půdě zpomaluje zrání a uskladněná cibule dlouho nevydrží.