Rajče keříčkové kečup. - Šejk 1g
Popis
Lycopersicon esculentum Mill. / Rajče
Popis:
Rajčata jsou náročnou kulturou vyžadující pečlivou agrotechniku. Vyžadují teplou a chráněnou lokalitu. Půdu na podzim vyhnojíme chlévskou mrvou. Při předpěstování sadby provádíme výsev v březnu. Ve stadiu začátku tvorby pravých listů rostliny přepikýrujeme. Do nevytápěných rychlíren vysazujeme v druhé polovině dubna, ven na záhon po 15. květnu, 3 – 4 rostliny na m2. Tyčkové odrůdy během vegetace vysazujeme k opoře a odstraňujeme boční výhony z úžlabí listů. Zajistíme pravidelnou zálivku v delších časových intervalech. Největší potřeba vody nastává
v době tvorby plodů, menší potřeba vody je při zrání plodů. Zaléváme vždy po sklizni, abychom snížili nebezpečí praskání plodů. Výhodná je zálivka podmokem.
Rajče keříčkové pro zpracování (mechanizovanou sklizeň):
Tyto odrůdy byly vyšlechtěny pro jednorázovou sklizeň a konzervárenské zpracování. Protože plody v červeném stavu vydrží na rostlině až 3 týdny, aniž by výrazně změkly, jsou výhodné pro sklizeň v dlouhých intervalech. Sklízí-li se pravidelně (1 x týdně), jsou vhodné pro obchodní sítě i krátkodobé skladování (2 – 3 týdny). Doporučujeme výsadbu do dvojřádků 100 + 50 x 40 cm. Výnosový potenciál těchto odrůd je 80 – 100 t/ha.
HTS: 2,6 g
V 1 g: 390 semen
Výsev: březen – duben
Sklizeň: červen - říjen
Odrůda:
ŠEJK - plastická, velmi raná až raná odrůda polorozkladitého vzrůstu, pěstitelsky nenáročná. Plody jsou oválně hranaté s geneticky fixovaným vysokým obsahem lycopenu (červeného barviva) v dužnině. Proto i barva protlaků a kečupů z nich vyrobených je intenzivně červená. Odrůda je velmi vhodná k sušení i loupání.